Olin ystäväni Leenan kanssa Alppilan kirkolla eilen illalla viideltä. Soitimme kirkon saattokelloja neljän minuutin ajan ja hiljennyimme muistamaan Aleppon asukkaita ja sodan uhreja.

Kellot soivat myös monissa muissa suomalaisissa kirkoissa. (Lue lisää vaikkapa täältä: Yle: Jo yli 100 kirkkoa eri puolilta Suomea soittaa kelloja Aleppon uhreille) Niiden soiton myötä olen seurannut monia keskusteluja, joissa on myös kritisoitu kellojen soittoa.

”Väärin surtu. Väärin osoitettu myötätuntoa. Miksi Aleppolle, jos ei sille, tälle ja tuolle. Hyi, politikoitte, otatte puolia, ymmärrätte väärin ja väärää osapuolta.”

Olen samaa mieltä siitä, että maailmassa moni tärkeä asia ja suuretkin vääryydet ja kärsimykset jäävät liian usein pimentoon. Olen aikanaan kansainvälisen politiikan opinnoissani sekä yhteiskunnallisen viestinnän parissa työskennellessäni tullut hyvin tietoiseksi siitä, miten ihmisten ja kansojen huomiota ja tunteita ohjaillaan ja kohdennetaan sen mukaan, mikä valtaapitävien intressejä kulloinkin tukee.

Siitä huolimatta pidän tärkeänä, että saan osoittaa myötätuntoani ja ilmentää sitä voimattomuutta ja surua, jota koen seuratessani maailman tapahtumia, esimerkiksi sotaa Aleppossa. Keskeltä omaa kiireistä arkeani, viedessäni lasta päiväkotiin, kiiruhtaessani työpaikalle, kauppaan, kotiin. Alppilasta Aleppoon, lyhyen hetken ajan, pysähdyin ja rukoilin rauhaa.

#alepponkellot

Pia